Regelmatig krijg ik de vraag of je overgangsklachten met aanpassingen in je voeding kunt beïnvloeden. Hier is weinig onderzoek naar gedaan. Dat is overigens een steeds vaker opgemerkt probleem rondom medisch wetenschappelijk onderzoek en vrouwen. Hierin lijkt heel langzaam maar voorzichtig aandacht voor en verbetering in te komen.
Ouder worden
De overgang komt samen met een aantal lichaams-veranderingen die zich voordoen bij ouder worden in het algemeen, zoals botontkalking, afname van spierweefsel, toenemende vetophoping rond de buik en een afnemende ruststofwisseling. Dat laatste houdt in dat je lichaam steeds minder energie nodig heeft naarmate je ouder wordt. Als je hetzelfde blijft eten, kan dat bijdragen aan overgewicht in deze fase. Ook neemt bij de afname van de energiebehoefte de behoefte aan vitamines en mineralen niet af, waardoor er een kans op tekorten ontstaan.
Gezond eten, regelmatig bewegen
Tja, ook hier komt voor de overgang het advies uit op gezond eten en regelmatig (matig) intensief bewegen. Voor gezond eten kun je het beste het advies van de Gezondheidsraad aanhouden rondom de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. Zie schema voor de ADH van vrouwen in de verschillende leeftijdscategorieën, zie schema onder het blog. Aangezien de overgang gemiddeld rond je 50e begint, is de kolom 50-70 hier relevant. Je ziet hier dus ook dat wat je per dag zou moeten eten voor een gezond voedingspatroon minder wordt naarmate je ouder wordt. Dat is iets om rekening mee te houden om overgewicht te voorkomen. Je ziet ook dat het advies voor zuivel hoger is, in verband met het tegengaan van botontkalking. Verder is voor een gezonde leefstijl regelmatig bewegen relevant. In mijn vorige blog lees je daar alles over.
Experimenteren
Als je googlet op het onderwerp overgang en voeding kom je vaak het advies tegen om koffie, thee, alcohol en sterk gekruid eten achterwege te laten. Ook worden bijvoorbeeld intermitterend vasten of sojarijke producten aangeraden. Voor deze adviezen bestaat weinig wetenschappelijke onderbouwing. Je kunt hiermee overigens gerust experimenteren. Sowieso is alcohol een calorierijke toevoeging waar helemaal geen gezonde voedingsstoffen inzitten, dus deze achterwege laten of significant verminderen is in alle levensfasen een goed idee -).
Supplementen
Het enige supplement dat aan leeftijd gekoppeld wordt geadviseerd door de Gezondheidsraad is vitamine D (10 mcg per dag vanaf 50 jaar). Er zijn veel vitamine en mineralen aanvullingen te vinden die een vermindering van overgangsklachten claimen. Als je hier mee wilt experimenteren, let dan goed op de referentie-inname, oftewel wat je per dag nodig hebt. Dit is verplicht op het etiket te vermelden, net als een weergave van wat er in zit. Vergelijk deze twee en vaak kom je tot de conclusie dat je met de aanbevolen inname op het potje extreem veel meer inneemt dan je nodig hebt. Wees alert en deel in dat geval de pillen doormidden en/of neem de helft of nog veel minder dan wat de fabrikant voorschrijft.
Meer weten of een consult op maat
Wil je meer weten over een gezonde leefsstijl of een advies op maat? Bel of mail, 06 57974404, arjanne@gewichtscoachhetgooi.nl. Heb je een andere vraag of leuk onderwerp voor een blog, suggesties zijn welkom.
Bron: Voedingscentrum