Voornemens, hoe werken ze wel?

Zijn bij jou de goede voornemens al weer een beetje weggezakt? Of ben je lekker bezig? Of had je ze überhaupt niet gemaakt? Je kunt natuurlijk elk moment van het jaar kleine en grotere veranderingen doorvoeren voor een gezondere levensstijl. In dit blog een paar tips op een rij om de kans op blijvend succes te vergroten. Niks nieuws, wel alles even op een rijtje.

 

1.  Maximaal drie

Formuleer maximaal drie voornemens tegelijk. Bijvoorbeeld twee om gezonder te eten en eentje om meer te bewegen. Als je met acht dingen die je anders wilt doen te hard van stapel loopt, heb je onvoldoende focus. Als het goed gaat, pak je er verder op in de tijd eentje bij. En dan later nog eens een.

 

2. Concreet

Meer bewegen is een goed voornemen. Beter is: ik ga elke dag 20 minuten wandelen. Of: ik ga 2 x per week hardlopen of naar de sportschool. Of: ik neem tot 3 verdiepingen altijd de trap. Maak het zo concreet mogelijk. En maak het niet te groot. Kleine stappen, duurzaam invoeren. Voor gezonder eten kun je bijvoorbeeld met jezelf afspreken dat je na 20.00 uur niet meer eet. Of dat je vruchtensappen verdunt met of vervangt door water. Pak een paar dingen die je aanpakt en formuleer deze zo concreet mogelijk. Minder alcohol is dan bijvoorbeeld: maximaal 3 dagen per week 1 glas. Kijk wat bij jou past en wat je vol kunt houden.

 

3. Hou vol, ook als je het even niet volhoudt

 

Nieuwe gewoonten hebben volgens onderzoeken zo’n 6 tot 9 weken nodig om te beklijven. Dat geldt ook voor het afleren van ongezonde gewoonten. Valt mee toch? Zet dus zeker 10 weken door. Blijf je het heel lastig vinden? Kijk dan eens of iets anders beter bij je past. Heb je af en toe een terugval. Dat geeft helemaal niet. Zeg gewoon: en weer door….. Constateer het zonder oordeel en pak weer op waar je gebleven was.